![](/media/lib/333/n-koktajl-883e1912975167f4b2ab06c01a6d55c6.jpg)
By pozyskać ze szpinaku najwięcej luteiny, dobrze jest pić soki i koktajle
24 grudnia 2018, 10:30Jak pozyskać najwięcej przeciwutleniacza luteiny ze szpinaku? Spożywać go w postaci soku bądź koktajlu.
![](/media/lib/332/n-dzins-6c4f12d96436218095f1d04127817e7d.jpg)
Proekologiczny dżins: laser zastąpi wybielanie
12 grudnia 2018, 14:40Modne postarzane dżinsy można uzyskać w bardziej ekologiczny sposób - nie za pomocą wybielania, ale obróbki laserem CO2.
![](/media/lib/329/n-wkladka-c082e55ef79cf13562ea6c26dd3233de.jpg)
Silikonowa wkładka usprawni gojenie ran cukrzyków
22 listopada 2018, 11:11Na Purdue University powstaje wkładka, która może wspomóc gojenie wrzodów związanych ze stopą cukrzycową.
![](/media/lib/251/n-owoce-i-warzywa-a1b7eac76f6fa5aa5aa58bcb5aa470a8.jpg)
Surowe owoce i warzywa lepsze dla zdrowia psychicznego
16 kwietnia 2018, 13:29Surowe warzywa i owoce są dla naszego zdrowia psychicznego lepsze od przetworzonych (puszkowanych i gotowanych).
![](/media/lib/302/n-mikrokatali-9d948199b1d288820185588c0ddafbde.jpg)
Mikrofluidyka: Leki, perfumy i... astronauci skorzystają z fotoreaktorów jak włos
26 lutego 2018, 15:52Urządzenia wielkości smartfona zdolne przy udziale światła słonecznego oczyszczać wodę dla jednej osoby, biurkowe moduły produkujące z chemicznych odpadów cenne substancje dla farmacji. Budowa tak nowatorskich przyrządów, dostarczających produkt nie porcjami, lecz w sposób ciągły, staje się możliwa dzięki ultradźwiękowej technologii nanoszenia warstw ditlenku tytanu na wewnętrzne ścianki rurek o średnicach liczonych zaledwie w mikrometrach.
![](/media/lib/300/n-drzewo-665f71865239f4c34dafa7ce2867ba3e.jpg)
Drewno mocniejsze od stali
8 lutego 2018, 11:11Kąpiel w mieszaninie chemikaliów i ściskanie w wysokiej temperaturze zmieniają drewno w materiał bardziej wytrzymały od stali. W ten sposób może powstać ekologiczna alternatywa dla tworzyw sztucznych i metali używanych w przemyśle motoryzacyjnym i budownictwie.
![](/media/lib/179/n-boczniaki-d3e1a54c016b08f883de6637f7baf2fd.jpg)
Grzyby najlepiej grillować lub przygotować w mikrofali
22 maja 2017, 10:00Grzyby są pełne cennych składników odżywczych, a hiszpańscy naukowcy dowodzą, że najlepszym sposobem na ich wykorzystanie jest przygotowanie grzybów w kuchence mikrofalowej lub na grillu.
![](/media/lib/274/n-clr-cff-d3a863c1eab6f008291fc9afce415f2d.jpg)
CLR CFF - niebarwiąca zębów przezroczysta kawa
20 kwietnia 2017, 05:39Słowacy David i Adam Nagy stworzyli pierwszą na świecie niebarwiącą zębów przezroczystą kawę, która, przynajmniej w zamierzeniu, nadal smakuje i pachnie jak oryginał. Nazwa produktu to CLR CFF (clear coffee bez samogłosek).
![](/media/lib/274/n-buraki-d4ac5700cba88db3e5f5a1a3358433c0.jpg)
Prądem przyrządzone
19 kwietnia 2017, 05:16Poszukując skutecznych metod utrwalania żywności, naukowcy zwracają się ku pulsacyjnemu polu elektrycznemu i ultradźwiękom. Zastosowanie odpowiednich parametrów pozwala zabić bakterie, a jednocześnie wydajniej tłoczyć soki z wyższą zawartością prozdrowotnych polifenoli czy uzyskiwać frytki chłonące mniej tłuszczu.
![](/media/lib/259/n-jablon-jesienia-7c0d4925e0a32f324adba5a0802be468.jpg)
Jesienne liście - palone źródło cennych związków
3 listopada 2016, 12:19Jesienne liście zawierają szereg interesujących substancji, w tym barwniki, węglowodany, białka i związki hamujące wzrost patogenów. Naukowcy z VTT Technical Research Centre of Finland pracują nad technologiami przetwórstwa liści, które będzie można wykorzystać w przemyśle kosmetycznym, tekstylnym czy spożywczym.